Vuurwerk advies & Tips

AddThis Social Bookmark Button

Huisdieren en vuurwerk

Veel van onze huisdieren raken in paniek van knallend vuurwerk. Huisdieren associëren het geknal en geflits met onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen en uiten dit door angstig gedrag te vertonen, de een meer dan de ander.
Honden kunnen gaan hijgen, blaffen, piepen, wegkruipen en trillen. Sommige honden raken echt in paniek. Katten laten angstig gedrag minder goed zien. Er zijn katten die wegkruipen of wegrennen. Wij mensen zijn dan onmiddellijk bereid om de hond of kat te troosten, hem veel aandacht te geven of af te leiden met lekkere dingen. Helaas wordt de angst nu bevestigd door de baas. Het angstige gedrag wordt namelijk beloond!

Nu we weten dat we met aandacht geven het angstige gedrag alleen maar versterken, weten we dat we precies het tegenovergestelde moeten doen. Namelijk geen aandacht geven, niets zeggen en niet aanhalen. Als baas geef je dan duidelijk aan dat jij er niet bang voor bent, sterker nog, er is helemaal niets bijzonders aan de hand. De meeste dieren zijn door het gedrag van de baas (er is niets bijzonders aan de hand) gerustgesteld en gaan minder reageren op het geluid.

Wat kunt u zelf doen:

Angstig gedrag negeren.
Angstig gedrag niet belonen met aandacht en zeker niet met straf.
Zelf niet reageren op vuurwerk geluiden of flitsen.
Kat in een kleine bekende kamer opsluiten.
Hond op zijn eigen plaats laten liggen en negeren.
Gordijnen sluiten.
Bij vogels een doek over de kooi hangen.
Lichten wel aan laten, dan zijn de flitsen minder fel.
Radio of tv aanlaten.
Honden aan de riem uitlaten.
Katten binnenhouden.
Bestel een vuurwerk cd voor volgend jaar om samen met uw huisdier te trainen (bv Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden van uitgeverij Libre (www.libre.nl), of Tinley Gedragstherpaie CD, te verkrijgen bij uw dierenarts. Begin hier ruim op tijd mee!

Hulpmiddelen tegen vuurwerkangst

 • Vuurwerk CD, bijvoorbeeld van Tinley, deze is vaak bij de dierenarts verkrijgbaar. Met deze CD kunt u uw huisdier laten wennen aan de geluiden, door eerst de CD zachtjes aan te zetten en daarna langzaam aan steeds harder te zetten. Het trainen op geluid kan soms wel zes weken in beslag nemen. Begin hier dus op tijd mee en ga vooral niet te snel in het opvoeren van het geluid.
 • Gedragstherapie bij een gedragstherapeut. Vaak komen deze therapeuten ook uw thuissituatie bekijken om zo een optimaal behandelplan voor u op te stellen. Vaak gebeurt deze therapie i.s.m. bijvoorbeeld een vuurwerk-CD, Clomicalm® en / of andere middelen.
 • Natuurlijke middelen tegen vuurwerk angst.
  Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen die dieren afzetten in hun omgeving om zich op hun gemak te voelen. Bij vuurwerkangst werkt het goed als er een verdamper wordt opgehangen in de kamer waar de hond of kat het meest verblijft. Voor de kat is er de Feliway® en voor de hond is er de D.A.P.® verdamper. De verdamper werkt een maand. Het is het beste om deze verdamper halverwege de maand december al te gebruiken. U merkt zelf niets van de verdamper. Eventueel is er ook een halsband voor de hond beschikbaar.
 • Bij katten met lichte vuurwerkangst zouden Matatabi stokjes kunnen helpen. Meestal worden deze stokjes gebruikt bij katten met stress. Leg deze stokjes halverwege december in uw huis zodat de katten ermee kunnen spelen en aan kunnen knauwen. Deze stokjes zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts.
 • Er zijn momenteel twee verschillende medicijnen op de markt waarvan honden en katten rustiger worden zonder dat het uw hond of kat slaperig maakt. Uw huisdier voelt zich door het gebruik van deze medicijnen minder angstig!
  Telizen® is een voedingssupplement en zorgt ervoor dat de reactie op abnormale angst minder is. Het werkt rustgevend en verhoogt het vermogen om te leren. Dit middel werkt het beste als het langer wordt gebruikt, u moet hier dus eigenlijk al in oktober mee beginnen en in januari mee doorgaan (minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling). Bij dit middel wordt aangeraden om gedragstherapie toe te passen door middel van gewenning aan vuurwerkgeluiden zoals op de vuurwerk-CD. Deze therapie heeft vaak een blijvend effect, zodat de angst het jaar erna veel minder is en de therapie het volgende jaar minder intensief nodig zal zijn. De tabletten Telizen® moeten 2 maal per dag worden gegeven. Op oudejaarsdag moet iedere 6 uur een dosering gegeven worden, de laatste dosering dient 2 uur voor de jaarwisseling gegeven te worden, dus bijvoorbeeld om 10.00 uur, 16.00 uur en 22.00 uur
  Zylkene® is een natuurlijk product dat huisdieren helpt om beter met angst om te gaan. Het voordeel van dit middel is dat het kort van te voren kan worden gebruikt. Het advies is wel om twee weken voor de jaarwisseling met deze medicatie te beginnen voor een goed resultaat.
 • Er is ook een dieetvoeding die onder andere alfa-casozepines en tryptofaan bevat. Alfa-casozepine wordt gewonnen uit melkeiwit. Dit is een natuurlijke stof met een valiumachtige werking en zorgt zodoende dat de dieren rustiger worden. Tryptofaan heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand. Het dieet is van Royal Canin en heet “Calm dieet” en dit kunt u gedurende de maand december aan uw huisdier geven. Dit dieet hebben wij niet standaard op voorraad en moet voor uw huisdier speciaal besteld worden.
 • Fysiotherapie tegen angst, hierbij wordt er speciaal voor uw huisdier een geheel op het individuele dier afgestemd recept geschreven van kruiden die door de Natuurapotheek bij u thuis afgeleverd kunnen worden. Deze kruiden zullen de angst verminderen.

Geneesmiddelen tegen vuurwerkangst

 • Clomicalm® wordt gebruikt bij dieren met onder andere (verlatings)angst, compulsieve problemen en urine markeren bij honden en katten. Dit middel moet minimaal zes weken gegeven worden wil het effect hebben. Er moet namelijk in de hersenen een nieuw evenwicht gevonden worden. We raden u sterk aan dit middel samen met gedragstherapie te gebruiken.
 • Alprazolam is een verdovend middel waarbij tevens het angstgevoel van uw huisdier wordt verminderd. Als bijwerking kan slaperigheid optreden, maar dit is meestal veel minder dan bij de acepromazine.

Slechts bij extreme angst raden wij aan om verdovende middelen te geven, anders adviseren wij om de natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst te geven. Indien u wel verdovende middelen geeft aan uw huisdier mag u uw huisdier absoluut niet alleen laten en dient u de hond of kat goed in de gaten te houden.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u naar uw eigen dierenarts bellen, hij of zij zal u er graag meer over vertellen.

Follow Us